Champelle

Kennismaking

Het verhaal

Anderhalve week ben ik La Champagne ingetrokken voor een zoektocht naar goede en betaalbare champagne. Niet een fles die me een jaar lang vanuit het wijnrek vragend aankijkt, maar een drinkchampagne. Een die een aantrekkelijke kwaliteit voor een prima prijs huisvest.
Maar liefst vijftien afspraken heb ik met champagne-boeren gemaakt, van hoog tot laag. De grootste jongens die de meest waanzinnige wijnen maakten, met kelders die kilometerslang onder Reims doorlopen, tot superkleine boertjes, die druifje voor druifje handmatig van de wijnstokken plukken. Ze voorzichtig binnenhalen en zonder té hard te persen zachtjes het sap eruit drukken om het daarna te laten vergisten tot de sterrenwijn.

Assailly-Leclaire & Fils

Het glooiende landschap, langs uitgestrekte landerijen voert me langs grote bedrijven, met veel mooie, veel dure, maar ook vaak erg slechte wijnen. Tijdens een van mijn allerlaatste bezoeken besluit ik naar een kleine wijnboer Assailly Leclaire & Fils in Avize, het zuiden van de Champagnestreek te gaan. Die twee fils – broers – hebben het bedrijf onlangs van hun vader overgenomen. Ik word gewaarschuwd, “ze zijn het niet altijd met elkaar eens teneinde de beste champagne te maken” krijgt ik voorzichtig te horen. Dat bleek het understatement van het jaar te zijn. Beide broers zijn het met grote regelmaat volledig met elkaar oneens. Maar onder het genot van een flink glas wijn komen ze altijd gezamenlijk tot de beste resultaten.
Vincent Assailly Leclaire, de jongste van de twee neemt me mee zijn kelders in. Meterslange rijen flessen staan opgestapeld. Met een grote handpers wordt het zware werk gedaan, alle druiven komen van tien hectaren eigen grond. Slechts een klein deel is voor de export, het overgrote deel wordt door de Fransen zelf geconsumeerd. We lopen van kelder naar kelder. Zeventigduizend flessen beslaat de totale productie, een kleine boer heet dat. “Exclusief” reageer ik enthousiast. Ik wil proeven, ik wil de wijnen opsnuiven en ervaren.
We arriveren in de proefruimte, nou ja proefruimte. Het is meer een hok. Drie krukjes en een laag bankje, met daar middenin een leeg wijnvat. Op het wijnvat worden vijf volle flessen neergezet. Allen nog niet geëtiketteerd, maar wel licht gekoeld. Gekoeld tot een graadje of twaalf. 
Doorgaans proef je van laag naar hoog. De ‘instapwijnen’ eerst en dan langzaam omhoog naar de betere, om uiteindelijk te eindigen bij de topcuvées (de beste wijnen van het huis). De eerste fles gaat open. BAM, wat een smaak, wat een aroma’s. Schoorvoetend vraag ik Vincent of hij per ongeluk, mede door het ontbreken van het etiket, de topcuvée heeft ingeschonken. “Mais non!”, wat ik wel niet dacht, dit is zijn brut, de basischampagne van het huis. Ik ruik nog eens, de neus nog dieper het glas in, ik wals de wijn, ik kijk naar de mousse, ik neem een slok.
Ik droom weg, ik zie een rijtje van deze flessen op het bovenste plankje in mijn koelkast liggen, waar ik er zo nu en dan een van ontkurk. En wat proef ik? Een heel subtiele mousse, bubbeltjes die heel ontspannen mijn mond vullen, met een klein romig karakter, en heel af en toe bespeur ik een randje cacao afgewisseld met een hint vanille. Hij zou ideaal kunnen dienen als aperitief, wegdromend in een luie stoel in het zonnetje, vlak voor het eten. Maar ook tijdens het eten bij lichte gerechten, of gewoon als knallende feestchampagne.

Vincent Assailly

Voor de vorm proef ik zijn andere champagnes nog, maar daar krijg ik precies wat ik verwacht, nog betere kwaliteit, nog meer complexiteit. Ik ga helemaal voor de eerste. De blanc de blancs grand cru, uitsluitend gemaakt van chardonnay druiven. De kwaliteit, toegankelijkheid maar nog steeds voldoende complexiteit. Afgezet tegen de belachelijk lage prijs. Dat was precies wat ik zocht op deze reis.
Een drinkchampagne. Een voor vele momenten. Een die ik niet een half jaar in de koelkast hoeft te laten liggen, wachten op iets ‘echt’ bijzonders. Nee, een champagne die zo bijzonder is, dat je hem op ieder gewenst moment kan drinken. 
Avize, September 2007 
Cuno van ’t Hoff
Wijnjournalist

Over de auteur

Cuno van ’t Hoff

Naast zijn werk als ondernemer ontwikkelde Cuno (1969) een uitzonderlijke voorliefde voor wijnen en heeft hij in 2006 de overstap naar de professionele wijnwereld gemaakt. Op onconventionele wijze probeert hij zijn fascinatie voor wijn over te brengen op de consument omdat zij die wijn lekker moeten vinden. Cuno schrijft ondermeer iedere maand wijn en culinaire artikelen in de Playboy, maar ook in Misset Horeca en Cheffen.nl en is hij oprichter van Wijnsuggestie.nl, een bedrijf dat zich bezighoudt met wijncommunicatie en -projecten. Cuno is bij een breed publiek bekend door zijn colums in NRC Next. In 2006 organiseerde hij samen met Iens Independent Index de Vierde Amsterdamse Huiswijncompetitie. Hij assisteerde Matt Skinner, auteur van Super Wijn 2010, met het aanpassen van de wijnlijst aan de Nederlandse markt.

Cuno

Assailly

Magazijn:
Haarlemmerstraatweg 111
1165 MK Halfweg

Kantoor:
Reek 11
2121 GT Bennebroek

Bezoek op afspraak

T 020 - 407 77 14
T 023 - 584 18 92
M
06 - 514 119 89
F 020 - 407 77 19
info@champelle.nl